Aşırı Temiz Evler ve Bağışıklık Sistemi – EskiBlog.com

Aşırı Temiz Evler ve Bağışıklık Sistemi

Aşırı temiz evler, çocukların bağışıklık sistemi gelişimine engel oluyor.

Büyük oranda medyanın ve temizlik ürünleri şirketlerinin reklamlarıyla insanlarda oluşturulan “temiz ev, sağlıklı bebek algısı“, bebeklerin mikroplarla tanışmalarına ve onları nasıl yeneceklerini öğrenmelerine engel oluyor. Yapılan çalışmalar, temiz evlerde, mikroplardan uzak büyüyen çocuklarda alerji oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Johns Hopkins Çocuk Merkezi’nde yapılan araştırmaya göre hayatlarının ilk yılında fare ve ev hayvanı döküntülerine, hamamböceği kaynaklı alerjenlere ve çok çeşitli bakterilere maruz kalan çocuklarda alerji, hırıltılı soluma ve astım belirtileri görülme olasılığı çok daha az.

Çiftliklerde büyüyen çocuklarda astım ve alerji görülme oranlarının daha düşük olduğu daha önce yapılan araştırmalarda ortaya konmuştu. Şehirlerde yaşayan ve yüksek düzeyde hamamböceği ve fare alerjenleri ile kirleticilere maruz kalan çocukların da daha yüksek astım riski taşıdığı görülmüştü. Yeni araştırma sayesinde bu konuda önemli bir keşif yapıldı. Yüksek düzeyde hamamböceği ve fare alerjenleri bulunan evlerde yaşayan çocuklarda daha yüksek oranda alerji ve astım görüldüğü doğru olsa da görünüşe göre eğer çocuk bu alerjenlerle hayatının ilk yılında karşılaşırsa bu, zarar değil yarar getiriyor. Ancak eğer çocuk alerjenlerle ve bakterilerle bir yaşından sonra karşılaşırsa bu koruyucu etki görülmüyor.

Araştırma bakterilere ve belirli alerjenlere erken dönemde maruz kalmanın çocukların bağışıklık tepkileri açısından koruyucu bir etki yaptığını gösteriyor. Bu bilgininse, her ikisi de astım öncülü olarak bilinen alerji ve hırıltılı solumaya karşı önleyici stratejiler geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Share this content:

Yorum gönder